Wodzionka najlepsza na odporność
– Często przygotowuję tę zupę w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu, że dzieci ją polubiły, zauważyłam, że znacznie mniej chorowały
– mówi autorka przepisu.
Kulinarnym tematem marca jest „wielkanocny stół”, czyli propozycje dań, które mogą się na nim znaleźć.
Wodzionka ma wielu zwolenników. To rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu zupa, która doskonale nadaje się na chłodne dni.
Warto dodać, że w 2007 roku wodzionka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy. Lista prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zawiera produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.„Dawniej zupy serwowano nie tylko na obiady, ale stanowiły one również podstawę śniadań. Na Górnym Śląsku popularna była m.in. wodzionka. (…) Warto wspomnieć, iż wodzionka nazywana jest również zupą z chleba, brotzupą, sznelką, dawniej też kurą górniczą (traktowano ją jako substytut rosołu z kury, który – podobnie jak wymieniony wywar – miał właściwości wzmacniające dzięki charakterystycznym składnikom: tłuszczowi i czosnkowi”
– czytamy w książce Joanny Świtały-Mastalerz i Doroty Świtały–Trybek pt. „Śląska spiżarnia. O jodle, warzyniu, maszketach i inkszym pichcyniu”.
Do końca marca można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania na świąteczny, wielkanocny stół.- Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej
– zachęca do udziału w konkursie Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Przepisy można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.– Ten temat pojawił się już w konkursie Rudzkie Smaki. Laureaci zaproponowali roladę serową z jajkiem oraz dziad bakaliowy, czyli drożdżową babę z bakaliami. Na świątecznym stole z pewnością znajdziemy wiele innych przysmaków. Czekamy na propozycje wielkanocnych dań i smakołyków
– mówi Iwona Małyska.
Wodzionka (1 porcja)
Składniki:
- 1-2 kromki chleba (można wykorzystać czerstwe pieczywo),
- 1 szklanka wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu,
- przyprawy: sól, pieprz, maggi.
Przygotowanie:
Chleb kroimy w kostkę i przekładamy na talerz. Możemy też z pieczywa zrobić grzanki, podpiekając kawałki chleba na patelni i na odrobinie masła. Wodę zagotowujemy, dodajemy smalec, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wywarem zalewamy przygotowany na talerzu chleb lub grzanki.
Smacznego!